top of page

Enkelt surdegsbröd

BUSENKELT surdegsbröd var det här! Det är bara att röra ihop smeten, låta den jäsa och grädda den i en form. Slipp knådande, krångliga steg och kladd, men få ändå ett supergott surdegsbröd med fint brödinkråm på 100% rågmjöl och bara 3 ingredienser!


+ Enkelt surdegsbröd

Ingredienser:

Steg 1:

ca 1 dl surdeg

4 dl kallvatten uppvärmt till ca 37 grader

4 dl grovmalet rågmjöl


Steg 2:

4 dl grovmalet rågmjöl

½ tsk salt


Beskrivning:

(Innan du börjar, ta undan ca 2 msk av din surdeg och lägg i en ren burk med lock för att spara i kylskåpet till nästa baktillfälle)

Steg 1:

  1. Lös upp 1 dl av din surdeg i vattnet.

  2. Rör ner rågmjöl.

  3. Låt stå i rumstemperatur under en bakhandduk och jäsa i ca 10-15 timmar, så att den reser sig på höjden men inte hunnit gå tillbaka nedåt igen.

Steg 2:

  1. Rör ner rågmjöl och salt (degen ska vara kladdig).

  2. Låt stå i rumstemperatur under en bakhandduk för att jäsa i ca 2 timmar, tills degen rest sig på höjden.

  3. Häll över degen i en 1 ½ liters bakform (med bakplåtspapper om det inte är non-stick) och låt jäsa under en bakhandduk i ytterligare ca 1 timme, tills den rest sig på höjden.

  4. Sätt ugnen på 225 grader och grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter, tills ytan blivit gyllenbrun samt brödet lossnat från formen och känns ihåligt när man knackar på botten.

  5. Låt brödet svalna i en handduk.


Om du vill kan du testa dig fram och även röra ner lite blötlagda nötter, frön, torkade aprikoser eller kryddor i steg 2;)


TIPS! Om du orkar vänta lite till så är brödet godast dagen efter när det mognat lite;)



Comments


bottom of page