top of page

Nyponsoppa

Visste du att 1 litet nypon innehåller nästan hela ens dagsbehov av C-vitamin, lite coolt ändå kan jag tycka. Men framförallt är det väldigt gott med nypon. Det bästa är att det är säsong för dem nu på hösten och att de ju går att få tag på väldigt enkelt. Jag har i alla fall aldrig tagit en promenad utan att ha gått förbi en nyponbuske, det känns som att dem växer överallt. Hoppas du blir sugen på nypon nu för här kommer ett recept på hur jag brukar göra en magiskt god nyponsoppa.

Nyponsoppa

Ingredienser (ca 4 portioner):

800 g nypon

1 1/2 liter vatten


Beskrivning:

  1. Plocka stora och röda nypon från en nyponbuske i närheten (helst inte vid en väg).

  2. Skölj och skär bort toppen samt ev. skaftet på nyponen.

  3. Lägg dem i en kastrull med vatten och låt koka upp för att därefter sjuda i ca 20 minuter, tills nyponen är mjuka.

  4. Mixa nyponen med vattnet till en krämig soppa. Om den blir för tjock kan du tillsätta lite vatten för att göra den lättare att sila.

  5. Sila soppan till en ny kastrull genom en fin sil så att kärnorna separeras från den. Använd tex en slickepott för att trycka ut soppan genom silen.

  6. Ställ kastrullen på värme igen och tillsätt eventuellt mer vatten om du vill ha en rinnigare konsistens. Om du vill ha den tjockare kan du istället blanda lite potatismjöl med vatten och röra i.

Soppan blir lite syrlig men ändå väldigt söt, eftersom att nypon innehåller en del socker. Om du ändå vill ha den ännu sötare är det bara att röra ner valfri sötning;)

Servera den varm eller kall:)



Comments


bottom of page